08.04.2015

Sydänkohtauksen hoito tänään v 2015 (HS 4.4.2015)

Nopea hoito ja hyvät tulokset!

Sydänkohtauksen hoito on  kehittynyt valtavasti. Vuosien 1980 – ja edelleen kansainvälisen tutkimustyön kautta, jossa suomalaiset keskukset ja tutkijat ovat olleet näkyvästi mukana sydänkohtauksen hoito ja tulokset ovat parantuneet. Sairaalakuolleisuus on alle 5 % ja usein koskee potilaita, joille on kehittynyt vakavia rytmihäiriöitä ja vajaatoimintaa sairastettujen sydänkohtausten tai leikkausten seurauksena.

Suurin osa sydänkohtauspotilaita hoidetaan välittömästi ja säästetään sydäntä. Liuotushoitoja on tehty kotona kun ensihoito tapaa potilaan vuosia. Useimmissa keskuksissamme on valmius 7/24 eli läpi viikon kaikkina aikoina vastata sydänkohtauksen hoidosta.

Sydäntutkimussäätiö on osaltaan tukenut tätä tutkimustyötä ja vastaavia hankkeita sekä myös tulevaisuuden hoitoja, joissa tavoitteena on palauttaa toimivaa sydänlihasta vaurioalueelle tai sen reuna-alueelle pumpputoiminnan tehostamiseksi vaurion jälkeen.

Oheinen internet osoite avaa teille sähköisessä muodossa mahdollisuuden lukea Helsingin sanomien 4.4. Teema numerossa julkaistua toimittaja Anni Lassilan, yhdessä HYKS Kardiologian klinikan kanssa tekemää artikkelikokonaisuutta, miten Sepelvaltimotaudin sydänkohtauksen hoito on kehittynyt viime vuosikymmeninä hämmästyttävästi tutkimustyöhön perustuen.

http://dynamic.hs.fi/2015/sydankohtaus/

(julkaistaan Helsingin sanomien luvalla)