Uudenlaista lääketutkimusta

Uudenlaista lääketutkimusta

Tutkijat eri puolilla maailmaa ovat 2010-luvulla onnistuneet koeolosuhteissa muuttamaan sidekudossoluja kantasoluiksi ja edelleen uusiksi sydänlihassoluiksi, ja aivan äskettäin sidekudossoluja suoraan sydänlihassoluiksi. Tämä on tehty siirtämällä tiettyjä erilaistumiseen osallistuvia geenejä viljeltyihin sidekudossoluihin tai suoraan sydänlihakseen. Nämä kantasoluhoidot on kuitenkin vain yksi kehitteillä olevista uusista vaihtoehdoista sydänlihasvaurion korjaamiseen.

Sydänlihasta kasvattava lääke voisi olla yksinkertaisempi ja edullisempi vaihtoehto. Lääkkeiden kehitys on kuitenkin hidasta ja siihen menee vielä ainakin 10–20 vuotta.

Lääkekehitys- ja tutkimus ovat kokemassa suurta murrosta. Lääkekehitys perustuu nykyään yhä useammin yhteistyöhön useiden akateemisten tuktimusryhmien kanssa ja perinteisempi tutkimustyö, kuten esimerkiksi kohdemolekyylien tunnistaminen, on paljolti jätetty yliopistoille. Lääkkeiden turvallisuutta tutkittaessa hyödynnetään ihmisen indusoituja kantasoluja ja tuktimuskohdetta selvitetään samanaikaisesti monenlaisin tieteen menetelmin.

Sydämen vajaatoiminta