Aarne Koskelon säätiö 30 vuotta - uusia apurahoja 300 000 euroa sydäntutkimukseen

Ajankohtaista

Aarne Koskelon säätiö jakoi 30-vuotisjuhlapäivänään 23.11.2017 yhteensä 300 000 euroa sydän- ja verisuonisairauksien tutkimukseen

Aarne Koskelon säätiön, perustettu 1987, tarkoituksena on edistää lääketieteellistä hoito- ja tutkimustoimintaa etupäässä sydän- ja verisuonitautien aloilla. Säätiö toteuttaa tarkoitustaan myöntämällä vuosittain apurahoja alan tutkijoille. Vuoden 2017 apurahoista säätiö myönsi 2-vuotisen apurahan 100 000 euroa kärkihankkeelleen ”Aorttaläpän ahtauman ennusteeseen vaikuttavat tekijät”, josta vastaa LT Satu Suihko HYKSin Sydän- ja keuhkokeskuksen kardiologian klinikalta. Tutkimuksessa selvitetään uusien hoitomenetelmien onnistumista ja hoidon tuloksia perinteiseen läppäleikkaukseen verrattuna. Aorttaläppäpotilaiden määrä kasvaa 5 prosenttia vuodessa. Merkittävä aorttaläpänsairaus aiheuttaa sydämen vajaatoimintaa ja sen ennuste on huono.

Koskelon säätiö jakoi 100 000 euroa neljälle pienemmälle hankkeelle ja 15:lle väitöskirjaan tähtäävälle apurahahakemukselle, joissa tutkitaan perinnöllisten sydänlihassairauksien genetiikkaa, eteisvärinän hoitoa Suomessa, äkillisen sepelvaltimokohtauksen taustatekijöitä ja huonon kolesterolin vaikutusta sydänpotilaiden ennusteeseen.

Koskelon säätiö on tukenut lääketieteellistä tutkimusta 30-vuotisen toimintansa aikana yhteensä n. 3,5 miljoonalla eurolla. Säätiön apurahojen jakotilaisuudessa juhlapuheen pitänyt kansleri emeritus Kari Raivio painotti sydän- ja verisuonisairauksien tutkimuksen merkitystä suomalaisten sydänsairauksien hoidon kannalta. Hän mm. totesi, että kliininen tutkimus, joka on ollut Suomen parhaiten kansainvälisesti menestyneitä tutkimusaloja, on viime vuosina ajettu taloudelliseen ahdinkoon, kun valtion panostus lähenee nollaa. Yksityisten säätiöiden, kuten Aarne Koskelon säätiön, merkitys tutkimuksen tukemisessa korostuu.

Vuonna 2017 myönnettyjen apurahojen listaus löytyy säätiön sivuilta www.aarnekoskelonsaatio.fi

Vastaavia artikkeleita