Soisalo-palkinto 2016 dosentti Jani Tikkaselle

Ajankohtaista

Vuoden 2016 Soisalo-palkinto on myönnetty LT, dosentti Jani Tikkaselle sydämen rytmihäiriöiden ja sydänperäisen äkkikuoleman tutkimukseen.

Jani Tikkanen on syntynyt vuonna 1986, valmistunut lääketieteen lisensiaatiksi ja väitellyt lääketieteen tohtoriksi Oulun yliopistosta vuonna 2013. Hänet on nimitetty kokeellisen kardiologian dosentiksi Oulun yliopistoon vuonna 2015.

Tikkanen hakeutui vuonna 2007 Oulun yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa tutkijaksi professori Heikki Huikurin johtamaan tutkimusryhmään. Hänen kiinnostuksensa on kohdistunut sydämen rytmihäiriöiden ja sydänperäisen äkkikuoleman tutkimukseen. Väitöstyökseen Jani Tikkanen analysoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa Helsingissä noin 15 000 sydänfilmiä. Jo ensimmäisen osajulkaisun tulokset julkaistiin arvovaltaisessa New England Journal of Medicine -julkaisussa. Väitöstyön muutkin osatyöt julkaistiin erittäin arvostetuissa lääketieteen alan lehdissä.

Oman väitöskirjansa muita osajulkaisuja varten Tikkanen analysoi tuhansia sydänfilmejä muista aineistoista. Hän on tehnyt yhteistyötä muun muassa nuorten urheilijoiden sekä yhdysvaltalaisten ja saksalaisten tutkijakollegoiden kanssa. Vuosina 2008 - 2010 tehdyistä EKG-analyyseistä on saatu sydänperäisen äkkikuoleman ennustamiseen liittyvä patentti.

Sydäntutkimussäätiö myöntää professori Pauli Soisalon muistorahaston tunnustuspalkinnon lupaavalle nuorelle, alle 40-vuotiaalle, sydän- ja verisuonisairauksien tutkijalle. Palkinnon suuruus on 12 000 euroa.

Palkinnonjakotilaisuus pidettiin tammikuun 29. päivänä Helsingissä.

Vastaavia artikkeleita