Sydäntutkimuksen Suurpalkinto professori Juhani Knuutille

Ajankohtaista

Sydäntutkimussäätiön tunnustuspalkinto eli Sydäntutkimuksen Suurpalkinto myönnetään tunnustuksena pitkästä ja jatkuvasta urasta sydän- ja verisuonisairauksien tutkijana. Vuoden 2021 palkinto on myönnetty professori Juhani Knuutille.

Professori Juhani Knuuti (s. 1960) toimii Turussa Valtakunnallisen PET-keskuksen johtajana ja ylilääkärinä. Knuuti on tehnyt koko uransa ajan merkittävää tutkimusta sydän- ja verisuonitautien parissa ja hänen ohjauksessaan on valmistunut 28 aiheeseen liittyvää väitöskirjaa. Professori Knuutin tutkimus kattaa sepelvaltimotaudin ja sydämen vajaatoiminnan fysiologiaa ja patofysiologiaa, diagnostiikkaa ja uusien kuvantamismenetelmien kehitystä. Viime aikoina tutkimuskohteena on ollut ns. haavoittunut, repeämälle altis valtimotautimuutos ja sepelvaltimotaudin diagnostiikan kehittäminen eri kuvantamismenetelmiä yhdistämällä. Yhteensä Knuutilla on lähes 1000 julkaisua, ja julkaisuihin on viitattu yli 88 000 kertaa.

Professori Knuuti on toiminut useiden suomalaisten ja eurooppalaisten organisaatioiden toimikunnissa mm. Suomen Akatemiassa, Euroopan kardiologisessa seurassa (ESC) ja Euroopan isotooppilääketieteen yhdistyksessä (EANM) sekä lukuisten kansainvälisten tieteellisten julkaisujen toimituskunnissa. Hän on toiminut Suomen Akatemian Verenkierto ja aineenvaihduntasairauksien tutkimuksen huippuyksikön johtajana 2006–2019.

Knuuti on sydän- ja verisuonitautien tutkimuksen ja hoitosuositusten lisäksi tehnyt korvaamatonta työtä tieteen ja tutkimuksen tekemisessä kansantajuiseksi ja myös korjaamalla erityisesti sosiaalisessa verkossa olevaa virheellistä terveystietoa.

Sydäntutkimussäätiön palkintolautakunta toteaa, että professori Juhani Knuuti on sekä kansallisesti että kansainvälisesti arvostettu tutkija ja hän on ollut aktiivisessa roolissa sekä kansallisten että kansainvälisten käypähoitosuositusten kirjoittamisessa liittyen sydän ja verisuonitauteihin.

Palkinnon suuruus on 20 000 euroa. Sydäntutkimussäätiö myöntää tunnustuspalkinnon nyt yhdeksännen kerran.

Vastaavia artikkeleita