Sydäntutkimussäätiöltä 1,9 miljoonaa euroa tutkimustyöhön

Ajankohtaista

Sydäntutkimussäätiö on myöntänyt 1,9 miljoonaa euroa sydäntutkimukseen. Sydäntutkimussäätiö tukee tänä vuonna yhteensä 84 sydäntutkijaa tai tutkimusryhmää.

Suurin myönnetty apuraha on kolmivuotinen 180 000 euron apuraha, jonka saa apulaisprofessori Antti Sarasteen tutkimusryhmä Turun yliopistosta. Tutkimuksen kohteena ovat sydämen vajaatoiminnan uudet kuvantamismenetelmät. Päätavoitteena on kehittää uusia menetelmiä sydänlihaksen verisuonten uudismuodostuksen, sidekudoksen liikakasvun ja tulehduksen toteamista varten positroniemissiotomografialla. Solutason tautimekanismien kuvantaminen voi mahdollistaa potilaan sydämen vajaatoiminnan toteamisen aiempaa varhaisemmassa vaiheessa ja auttaa uusien hoitojen kehittämisessä. Tutkimus tehdään TYKS Sydänkeskuksessa ja PET keskuksessa.

Professori Johanna Kuusiston työryhmä Itä-Suomen yliopistosta, Kuopiosta, saa kaksivuotisen 120 000 euron apurahan tutkimukseensa, jossa selvitetään suomalaisten sydänlihassairauksien genetiikkaa, esiintyvyyttä, taudinkuvaa ja syntymekanismeja. Tähän mennessä on löydetty neljä suomalaista hypertrofista kardiomyopatiaa aiheuttavaa valtamutaatiota, jotka selittävät 28 prosenttia kaikista suomalaisista tautitapauksista. Nyt hankkeessa tutkitaan 10 197 kuopiolaisen miehen METSIM -väestötutkimusaineiston eksomisekvensaatiodatasta kaikki tunnetut kaikkia kardiomyopatioita aiheuttavat mutaatiot sekä niiden aiheuttama fenotyyppi.

Sydäntutkimussäätiö myöntää seuraavan kerran merkittävän rahoituspanostuksen sydäntutkimukseen 50-vuotisjuhlavuotensa 2020 lopulla. Apurahojen hakuaika on kesällä 2020.

Kaikkien apurahansaajien nimet ja tutkimusaiheet ovat nähtävillä www.sydantutkimussaatio.fi -sivustolla sivulla Myönnetyt apurahat, Apurahansaajat 2019.

Vastaavia artikkeleita